PAGI NI NAK UPLOAD GAMBAR PIZAKU AJE LA..ACTUALLY SEMALAM BUAT PIZA DOH 1 KG, 3 BUKU SAYA SIMPAN DALAM FREEZER. PAGI NI BUAT UNTUK SARAPAN. ALHAMDULILLAH, RASANYA MASIH SEDAP MACAM DOH YANG BARU DIBUAT.
ALKISAHNYA TAK SEMPAT NAK PROSES SEMUA DOH TU SEBAB DAH MASANYA NAK BERSIAP KE SEKOLAH. SY BUAT PAGI2 TU COZ NAK BELANJA ANAK-ANAK MURID DAN KAWAN-KAWAN HOMEMADE PIZA SAYA NI. SO, SAYA WRAP DOH2 TU DENGAN PLASTIK WRAP TU DAN SIMPAN DALAM PETI. MALAMNYA DA MENCARI2 DA INFO TENTANG PENYIMPANAN DOH PIZA NI. RUPA-RUPANYA DOH BOLEH DISIMPAN DALAM REFRIGERATOR UNTUK TEMPOH 36 JAM (MEANS 3 HARI LA) DAN JIKA DIBEKUKAN PULA IA TAHAN SELAMA 3 BULAN. SAMA JER CAM TEMPOH PENYIMPANAN UTK EBM KAN. :-)
NI LA HASILNYA PIZA YANG MENGGUNAKAN DOH YANG DISIMPAN DALAM PETI SEJUK. SEBELUM PROSES DOH TU, BAGI LA SUHUNYA TURUN KE SUHU BILIK DULU BARU LA ULI.
Piza menggunakan doh sejuk..nyum2 |
OK LA, NAK G KEJA LAK. NANTI ADA MASA NAK UPLOAD PIC PIZA YANG WAT SEMALAM.
PIZA BUAT ANAK-ANAK MURIDKU
NI PULAK RUPE PIZA YANG KUBUAT SEMALAM BUAT ANAK-ANAK MURIDKU. FIRST TIME BUAT GUNA 1 KG TEPUNG. LEH TAHAN LA PENATNYA MENGULI DOH KALI NI. DOH KALI NI MENGGUNAKAN RESEPI EN MAT GEBU YANG DIMODIFIED SKET.
SALAH SATU HASILAN SEMALAM. |
PIZA YANG DAH DIPOTONG |
PIZA CLOSE-UP... EMM, MENGGODA TAK??? |
JOM LAYAN RESEPINYA KAT BAWAH NIE
No comments:
Post a Comment