Friday, April 25, 2014

Cekodok Rangup dan Lembut.

Assalamualaikum wbt..
Semoga semua berada dalam keadaan yang sihat sejahtera di samping keluarga tercinta.
Di pagi yang tenang ini saya nak kongsikan resepi cekodok ikan bilis kegemaran saya sekeluarga.
Lembut di dalam & rangup di luarnya bila dimakan panas-panas.
Layan gambar dulu


Resepinya mudah je.

Bahan-bahan :
satukan bahan2 di bawah dalam besen
2 cawan tepung gandum
2 sudu kfc yis
setengah sudu kfc soda bikarbonat
2 sudu besar gula / susu pekat
Air suam secukupnya
Gaul bagi jadi adunan kodok la.
tambah garam secukup rasa
Tutup bekas dan biarkan 10 minit.

Sementara tunggu adunan tu kembang, hiris bahan2 tambahan ni :
Sedikit kobis
sebiji bawang besar
Sedikit daun bawang
2 biji lada besar merah @ hijau
 Ikan bilis dibuang tulang dan najisnya

Masukkan bahan2 tambahan dalam adunan cekodok tadi dan boleh la goreng. Goreng dalam minyak banyak

Bahan tambahan tu ikut citarasa masing2 ler.
Kadang2 sy bubuh tauge juga n crabstick @ sosej cincang.

* Jika nak buat cekodok yg manis aje, tak yah ler bubuh bahan tambahan tu tapi bubuh gula banyak sikit. Jadilah kuih bom.







No comments:

Post a Comment