Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, December 21, 2012

SUP CENDAWAN DAN ROTI BAWANG PUTIH

Hari nie kawan aku masa sama2 maktab dulu nak singgah umah sebab kebetulan dia lalu Kuala Lipis dalm perjalanan balik ke Maran. Memandangkan ada roti Perancis kat umah, so aku pun mencari2 bahan utk membuat mushroom soup utk digandingkan bersama. Da banyak kali sebenarnya buat mushroom soup nih tapi tak pernah publish pun. Teringat pulak bahan2 pizza ada lagi kat umah nih. Baik buat memandangkan tak lama lagi nak cuti memasak ( da nak sampai bulan pun neh...kurang lebih sebulan je tinggal sebelum adik si Ammar nie melihat dunia ).

So, dalam rajin tak rajin tuh, nie la dia menu untuk menjamu uda dan keluarganya petang tadi.

Garlic Bread, Mushroom soup & Pizza

Garlic bread menggunakan roti perancis

Pizza

Mushroom soup

Jom kita intai resepi-resepinya pulak.

GARLIC BREAD

Roti Perancis dipotong.

Bahan untuk Garlic Spread :
2 ulas bawang putih-bakar dan tumbuk
2 sudu besar butter
Daun parsli dicincang - saya tak buh pun. x ade.

# Resepi ni ambil daripada My Resipi, tp tak ingat nama tuan punya resepi.
Cara-cara :

Cairkan butterdalam kuali dan masukkan bawang putih yang ditumbuk tadi.
Sapukan pada roti perancis yang telah dipotong dan bakar dalam oven.
* Jika tiada roti perancis, boleh aje guna roti sandwich mana-mana brand. Sedap juga !



MUSHROOM SOUP

Bahan-bahan :
750 ml air
250 susu segar
4-5 biji cendawan butang dalam tin - dipotong halus
1/2 ketul kiub ayam maggi
sedikit dada ayam - dipotong kecil-kecil
1/2 cawan susu tepung - dibancuh dengan air supaya tidak berketul

Cara-cara :
1. Masakkan dada ayam dan air hingga ayam masak
2. Masukkan kiub ayam dan cendawan
3. Masukkan susu - kacau
4. Masukkan bancuhan tepung gandum - kacau hingga pekat yang disukai.
5. Perasakan dengan garam dan tutup api dapur
6. Siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA!




No comments:

Post a Comment