Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, April 9, 2013

Rendang Ayam Kampung + Ketupat Mini



Salam buat semua.. Hari ni saya nak kongsikan resepi rendang ayam kampung yang enak dimakan bersama lemang dan ketupat. Saya ni orang yang terlebih pandai menganyam ketupat, sebab tu la rebus ketupat segera aje.. Hehehehe
Resepi nih resepi turun temurun keluargaku..Sejak da berkahwin ni, selalu juga la ada permintaan daripada kakak iparku suruh masak rendang ayamku ni.
Moh kita tengok resepinya.
Rendang ayam kampung

Rendang ayam kampung bersama nasi impit



Bahan-bahan
 
1 ekor ayam kampung @ ayam daging pun boleh

Bahan A - dikisar


5 ulas bawang merah

1 ulas bawang besar                   

*Tapis dan ambil airnya untuk kisar bahan2 B (petua orang tua2)

Bahan B - dikisar


4 ulas bawang putih                  

Seinci kunyit hidup

Seinci halia                               

½ inci lengkuas

5-6 batang serai

8-10 tangkai cili kering
 

Bahan c - Digoreng tanpa minyak dan dikisar kering jadi serbuk
1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih              

2 sudu teh ketumbar

3 biji buah keras – buah keras kisar berasingan yer.


1-2 batang kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Santan pekat dari sebiji kelapa @ kalau beli santan segar kat kedai sini dalam RM3.



Cara-caranya
~masakan ni ambil masa lama juge la.


1.    Potong ayam, cuci dan ketepikan. Jika ayam kampong yang dah tua sangat boleh la direbus dahulu.

2.    Tumiskan bahan A sehingga bawang berwarna perang @ coklat.

3.    Masukkan bahan B dan kacau.

4.    Masukkan bahan C, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Tumis lagi.

5.    Masukkan ayam dan kacau.

6.    Masukkan santan dan kacau hingga kuah menjadi pekat yang dikehendaki.

(Ada orang suka kering betul & ada orang suka berkuah sikit).

7.    Masukkan daun kunyit yang telah dihiris.

8.    Siap. Sedia untuk dihidangkan.

# Ketupat tu tak yah la bagi resepinya kan sebab saya pun beli yang segera kat dalam peket dan rebus je.

No comments:

Post a Comment